Viktor története

Tudjon meg többet

Viktor 16 éves, az alig több mint 400 fős borsodi faluban, Hernádszentandráson él, három órányira Budapesttől. A település egyike volt a rendszerváltás nagy veszteseinek, a kihalás széléről rántotta vissza a polgármestere.

Elegük lett a panaszkodásból és a csodavárásból: Üveges Gábor ehelyett egy olyan ökológia gazdaságot álmodott meg és épített fel a helyiekkel együtt, ami azóta több nemzetközi díjat is nyert. „Egy közösség van, nem az a fontos, hogy ki minek született, hanem az, hogy mit akar tenni a faluért” – mondja a polgármester, aki ezzel a mondatával akár a Budapesti Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjének a lényegét is körülírhatta volna.

A BFZ budapesti koncertjén minden évben többszáz hátrányos  helyzetű térségből érkező és szerencsésebb sorsú, roma és nem roma fiatal táncol együtt klasszikus zenére Mendelssohntól Beethovenen át Stravinskyig.

Hernádszentandráson működik még egy csoda, az InDaHouse program, ami egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokkal segíti a környékbeli fiatalok tanulását. Rajtuk keresztül került Viktor idén másodszor is a világhírű zenekar programjába. Fél éven keresztül minden héten táncpróbákra jár, hogy aztán többezer ember előtt, másik 400 fiatallal együtt mutathassa meg, mire képes.

Viktor szerint az a legjobb a TérTáncKoncertben, hogy bár amikor belevágott, még nem hitt magában, és szinte elképzelhetetlennek tartotta, hogy képes lesz megtanulni a táncot, végül mégis sikerült! Tavaly olyan jó élmény volt számára a fellépés és az együttlét a többi sráccal, hogy egyértelmű volt: idén sem hagyja ki! Mivel ő a legidősebb fiú a csapatban, segít néha rendet tartani, neveli, terelgeti a többieket, figyel rájuk. Érzi, hogy ő is felel a közösségért. Viktornak az a terve, hogy hegesztőként tanul tovább.

Segítsen, hogy társaival együtt továbbléphessen, és hogy jövőre mellette újabb négyszáz gyerek kaphasson lehetőséget arra, hogy Budapest szívében léphessen fel a világ egyik legjobb zenekarával!

Ha adakozni szeretne, kattintson a linkre!

Találkozzunk június 16-án 19 órakor a Szent István-bazilika előtti téren!

Drukkoljunk együtt Viktornak és társainak!

 

A koncerten a részvétel ingyenes.

vezényel: Fischer Iván

Elhangzik: Beethoven 7. szimfóniája

Csatlakozzon Facebook-eseményünkhöz a linkre kattintva!