Miért vagyunk?

Tudjon meg többet

TérTáncKoncert a toleranciáért

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2019-ben ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is többszáz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven 7. szimfóniájára.

„Beethoven 7. szimfóniáját Wagner a »tánc apoteózisának« nevezte. Különösen az utolsó tétel folyamatosan lelkesítő lüktetése miatt tekintették akkor ezt a zenét a szabadság zenéjének. Jó, hogy erre fognak most táncolni a gyerekek!” – mondta Fischer Iván karmester.

A BFZ 2015-ben indította el a TérTáncKoncerteket. A program nemcsak zenéről és táncról, hanem elfogadásról, toleranciáról, a közösen megteremtett pillanatok átéléséről is szól.

A kezdeményezés főszereplője minden évben az a többszáz gyerek, aki együtt táncol a zenekar játékára Budapest szívében. A fellépők hónapokon át dolgoznak a közös célért, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, az eredményt pedig már egy több ezer fős közösség tagjaként élvezhetik. A részt vevő iskolák partnereink abban, hogy minél több roma és nem roma, hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú gyerek táncoljon együtt.

A heti táncpróbák mellett regionális találkozókat szervezünk. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal közösen teszünk a bekapcsolódó közösségek összekovácsolásáért, a szociális kompetenciáik erősítéséért, és arra is alkalmat teremtünk, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a klasszikus zenéhez.

A fiatalok és a velük dolgozó pedagógusok visszajelzései alapján jó úton járunk: „a gyerekek valódi csapattá alakulnak”, „életre szóló barátságok születnek”, „ami itt zajlik, maga a csoda”, „még sosem láttam a lányokat így kacagni”, „a gyerekek elfogadják egymást”, „a semmiből is képesek építeni”, „a TérTáncTábor kinyitotta az agyam”, „a zene adja a legtöbbet”.

Mindez megerősít minket abban, hogy a zene képes különleges kapcsolatot építeni az emberek között nemtől, társadalmi helyzettől, etnikai hovatartozástól függetlenül. Összefogásra és egymás iránti nyitottságra, odafigyelésre tanít.

A Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar a nemzetközi zenei élet egyik sikertörténete: a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, sőt a New York Times egy alkalommal egyenesen a legjobbként hivatkozott rá. Rendszeresen jelen vagyunk a legfontosabb koncerttermekben a Carnegie Halltól a Musikvereinig, a külföldi sikerek mellett a legfontosabb küldetésünknek mégis azt tartjuk, hogy itthon minden korosztályhoz és a társadalom minden rétegéhez eljuttassuk a klasszikus zene szépségét.

Abban hiszünk, hogy a muzsika képes összekötni egymástól teljesen különböző sorsú és hátterű embereket. Bátran merészkedünk ismeretlen utakra és évről évre új koncertformákat dolgozunk ki a legfiatalabb generáció számára.

Edukációs programunk egyedülálló: Hangszerkóstolót viszünk iskolákba, a klasszikus Kakaókoncertek mellett Autizmusbarát Kakaókoncerteket szervezünk, a Zenevár során nem csak zenélünk, de hangszereket is készítünk közösen a gyerekekkel, a TérTáncKoncertbe pedig hátrányos helyzetű fiatalok százait vonjuk be. Közösségi koncertjeinken egyre többször lépünk fel olyan alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, gyermekotthonokban, börtönökben –, ahol igazán közel kerülhetünk a közönséghez.

Fischer Iván

Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója, a berlini Konzerthaus és a Konzerthausorchester tiszteletbeli karmestere. Zeneszerzőként is tevékeny: műveit bemutatták az Egyesült Államokban, Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon, Németországban és Ausztriában is. Nagy sikerű opera-előadások rendezője.

Vendégkarmesterként rendszeresen vezényli a Berlini Filharmonikusokat és a Concertgebouw Zenekart, és dolgozik a nagy amerikai zenekarokkal is. Újító személyiség, 2014 óta elhagyatott zsinagógákba szervez koncerteket a Fesztiválzenekarral.

Rangos nemzetközi díjai mellett (Kristály-díj, Chevalier des Arts et des Lettres, a brit Királyi Filharmóniai Társaság Díja, Ovatie-díj, a Brit Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja) Kossuth- és Prima Primissima-díjas. 2015. március 28-án az Abu-Dzabi Fesztivál életműdíját vehette át. 2016-ban az Argentin Zenekritikusok Szövetsége a legjobb külföldi karmesternek választotta.