Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és AMI, Tiszaszalka

Tudjon meg többet

Feltétel nélküli szeretet, a hátrányok leküzdése

Iskolánk, a Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola az ország legkeletebbi részében, a Bereg szívében működik, melybe az országhatár melletti településekről is jár be nap, mint nap a 260 tanulni vágyó gyerek. Távol vagyunk az ország fejlettebb vidékeitől, a kulturális központoktól, így nehezebben jutottunk el olyan helyekre és programokra, ahol fejleszthetik a tanulóink művészeti képességeit, ápolhatják lelkivilágukat. Ez gyökeresen megváltozott, mióta átvette a Baptista Szeretetszolgálat az intézmény fenntartását, melynek vezetése támogatja az iskolánk minden olyan projektben, pályázatban való részvételét, ahol lehetőséget kaphatnak gyermekeink a szellemi, testi és kulturális fejlődésre egyaránt. Ezek közé tartozik a „TérTáncKoncert” is, mely kiemelten fontos szerepet kap a rendezvényeink sorában. Miért lényeges ez számunkra?

Gyermekeink már három éve aktív részesei a programnak, melynek óriási a közösségépítő szerepe. A „tértáncosok” egy remek kis közösség az iskolán belül, akik már év eleje óta érdeklődnek, készülnek lelkiekben a következő megmérettetésre, várják a jelentkezés kiírását, hogy elsők között kerüljenek be a csoportba, ahová mindig nagy a túljelentkezés. A körzeti próbákon, hangszeres bemutatókon új ismerősökre, barátokra tehetnek szert, tágul a mozgásterük. A leginkább meghatározó azonban a budapesti fellépés, ahol a több száz gyerek és az őket kísérő szülők, nevelők a Budapesti Fesztiválzenekarral és a több ezer nézővel közösen élhetik át a „Tértánc” csodálatos, felemelő élményét, melyben egyesül a magasfokú zeneművészet a mozgás művészetével, a tánccal, s ezeket átöleli a feltétel nélküli szeretet, a tolerancia és empátia jegyében. A sok kis lelkes csoportban egy nagy közös célért dolgozó, közösségépítő program: ez számunkra a „TérTáncKoncert”.

A hétről-hétre tartó próbákon sokat gazdagodnak ismereteikben tanulóink: megismerkednek a klasszikus zene gyöngyszemeivel, megtanulják „másképp” hallani ezeket a zeneműveket. Gazdagodik mozgáskultúrájuk az egyre nehezedő, művészien kidolgozott tánclépések által. A két csodálatos művészeti ág ötvözete segíthet abban, hogy előtűnjenek a tehetségek, akik akár a jövő táncművészei is lehetnek. A képességek kibontakoztatása, a tehetségek felfedezése: ez számunkra az „TérTáncKoncert”.

A hátrányos helyzetű gyerekek aránya az iskolánkban igen magas, eléri a 70 százalékot. Vannak közöttük olyanok, akik csak nagyon ritkán jutnak el akár a legközelebbi városba is.

A „TérTáncKoncertnek” köszönhetően ezeknek a gyerekeknek is megnyílt a világ: részt vehettek a csodálatos fővárosunkban a kétnapos eseményen, a DIA által szervezett, programokkal teli rendezvényen, vagy olyan hangversenyeken, melyeken az ország kiváló zeneművészei játszották a főszerepet. A hátrányok leküzdése: ez számunkra a „TérTáncKoncert”.

A zenekar művészeiben olyan embereket ismerhettünk meg, akik a magas fokú szakmai tudás mellett, kiváló, szeretettel és empátiával teli személyiségek. Ők egyik nap még New York, Párizs, vagy Tokió koncerttermeiben lépnek fel, meghódítva művészetükkel a világot, de a másik nap a mi gyermekeink kezét fogva vonulnak fel a színpadra, akik a híres emberek oldalán nagyon boldognak és fontosnak érzik magukat. Felnéznek ezekre a zenészekre. Minták és példaképek ők mindnyájunknak, akik igazán fontos emberi értékeket közvetítenek: számunkra ez is a „TérTáncKoncert”.

Mindezen dolgokat egyesíti az a páratlan élmény, melyet az utóbbi időben minden júniusban átélhettünk Budapest csodálatos tereinek valamelyikén a BFZ-vel közösen. Ezt a lehetőséget az idén sem akarjuk semmiképpen kihagyni, ezért szeretnénk a maximális, azaz 20 fős csoporttal jelentkezni a jövő évi programba, mert ott a helyünk a Szent István-Bazilika előtti téren, 2019 június 16-án.

TérTáncKoncert kapcsolattartó: Auksz György