Eötvös József Általános Iskola és AMI, Vásárosnamény

Tudjon meg többet

„A közösen végzett munka eredménye nagyszerű”

Iskolánk Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egyik legszebb kisvárosában, Vásárosnaményban található. Településünk a Bereg szíve, ezáltal intézményünk is immár hosszú évtizedek óta a térség nevelési-oktatási centruma.

Az általános iskolai oktatáson kívül a művészeti képzés számos ága vezeti be tanítványainkat a művészetek varázslatos világába. Vannak színjátszóink, bábosaink, képzőművészeink, táncosaink és zeneművészeink: zongora, vonós, gitár tanszakok. A tanulók létszáma megközelítőleg 700 fő, tantestületünket 71 pedagógus alkotja. Tanulóink közel 40 százaléka hátrányos helyzetű, jelentős hányaduk roma származású. Fontos feladatunknak tartjuk a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását, újszerű pedagógia módszerek bevezetését.

A tanulmányi munka mellett tanórán kívüli programokkal: sportrendezvényekkel, színház- és mozi látogatásokkal, kirándulásokkal, táborok szervezésével gazdagítjuk diákjaink életét. Úgy tartjuk, hogy a közösen átélt öröm pozitívan befolyásolja a gyermeki személyiség fejlődését. Az iskolában tanított készségtárgyak óraszámainak csökkenése negatívan befolyásolja a gyerekek nevelését. A heti 1 órás énektanítással nem pótolható az a csodálatos élmény, amit a komolyzene eredményezhet az emberi lelkekben. Ezért is igyekszünk megragadni minden olyan lehetőséget, ami javíthat a fennálló helyzeten.

„Örülünk, hogy gyermekeink számára adódott egy olyan csodálatos lehetőség, ahol megtapasztalhatják, hogy a közösen végzett munka eredménye mennyire nagyszerű, hogy ezért a boldogító érzésért milyen kitartással, szorgalommal kell dolgozni. (…) Azért is külön felemelő érzés számomra, mert egyikei vagyunk azoknak, akik nagyon távol élünk a fővárostól, az igazi művészi értékeket képviselő programok, rendezvények helyszíneitől. Kis városunkból, Vásárosnaményból ritkán juthatunk el egy remek színházi előadásra, az Operaházba, a Nemzeti Galériába, a Szépművészeti Múzeumba. Diákjaim közül sokan még a Hősök terén sem jártak, nemhogy egy tartalmas, értékeket közvetítő program részesei lehettek volna. A távolság mellett a hátrányos helyzet is hozzájárul a perifériára szorulás létrejöttéhez.”

Igazgató: Szabó Zoltán
TérTáncKoncert kapcsolattartó: Kovács Lászlóné