Átányi program (Szociális Innováció Alapítvány)

Tudjon meg többet

Új emberek, új helyek

A Szociális Innováció Alapítvány 21 éve foglalkozik a nonprofit szektor fejlesztésén keresztül a társadalmi összefogás és érdekérvényesítő képesség erősítésével. Az utóbbi években Magyarország leszakadó régióiban, kis falvaiban kezdtünk különböző programok megvalósításába egy élhetőbb és sikeresebb jövő érdekében. A hevesi InDaHouse programunk után 2018 tavaszától a helyi Önkormányzattal együttműködésben, Átányban, Heves megyében valósítunk meg komplex programokat az itt élő lakosság felzárkóztatása érdekében.

Legújabb, átányi programunk célcsoportja a falu lakossága, azonban a legfontosabb, hogy a szegregált életkörülmények között élők helyzetén – különböző szolgáltatások megvalósításával – javítani tudjunk a következő években, ezért szociális munkásokat alkalmazunk, illetve programokat, képzéseket szervezünk a helyiek számára.

Az alapítványunk nagyon fontosnak tartja a gyerekek fejlesztését, hiszen ennek hiányában lehetetlenné válik a továbbtanulás, a munkaerő-piaci integráció, ezért számukra tanodát működtetünk. Azonban ahhoz, hogy sokszínű, valóban értékes foglalkozásokat tarthassunk még fejlődnünk kell. Sajnos programunk keretében a tanoda működtetéséhez szinte csak a csekély személyi feltételek adottak, azonban ahhoz, hogy a gyerekek szívesen velünk töltsék az időt, egy szerethető, jó hellyé kell válnunk, ahová élvezet betérni mindennap. Ehhez szeretnénk változatos programokat biztosítani a gyerekeknek, amihez jó lehetőséget nyújtana nekünk a Tértánc program, az Önökkel való együttműködés.

Nap mint nap változó létszámban járnak hozzánk – jellemzően – általános iskolába járó, nagy többségben roma gyerekek. Többségük szeret táncolni és szívesen részt venne egy olyan munkafolyamatban, ahol egy koreográfia megtanulásán kívül gyakorolhatnák az egymásra való odafigyelést, a szabályok, keretek fontosságát és eredményét, illetve a próbák és a fellépés során megismerkedhetnének új emberekkel, valamint eljuthatnának akár új helyekre is!

TérTáncKoncert kapcsolattartó: Ternay Andrea, Kerpel-Fronius Luca Sára