Apátfalvi Dózsa György Általános Iskola

Tudjon meg többet

Kitárult egy teljesen másik világ

Településünk Csongrád megyében, Makó mellett helyezkedik el, a Maros partján. Iskolánk a község legnagyobb intézménye, ahol több mint 160 gyermek tanul – őket 22 fő pedagógus oktatja, neveli. Kis létszámú iskola vagyunk, amely 1-8 évfolyammal, 8 tanulócsoporttal működik, és a KLIK Makói Tankerülethez tartozik. Az intézmény tanulóinak közel 40 százaléka hátrányos helyzetű, többségében roma származású gyerekek.

Fontos értékeink közé tartozik a mindennapos művészeti nevelés gyakorlata, magasabb óraszámban foglalkoznak tanulóink a képzőművészettel, mely segíti a többi tantárgy tanulását is, azáltal, hogy elemez, láttat, kreatívvá nevel. A sikerélmény ösztönző, és a tanulók személyiségfejlődésére is pozitívan hat. Emellett a zenei nevelés színesíti a kínálatunkat. Apátfalva a néphagyományok paradicsoma, ezek megőrzése, átadása a fiatal generációk számára fontos feladat.

A 2003–2004-es tanévtől bekapcsolódtunk a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását, illetve tehetséggondozását elősegítő programba. Egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokkal, újszerű pedagógiai módszerekkel törekszünk a tanulók neveltségi és műveltségi hátrányainak leküzdésére. Intézményünk inkluzív, a sajátos nevelésű diákok oktatása, fejlesztése fontos értékeink közé tartozik.

„2018-ban már negyedik alkalommal vettünk részt a TérTáncKoncerten. 2015-ben, mikor a projekt elkezdődött, kicsit félve indultunk neki, nem tudtunk elképzelni, mi lesz, hogyan fognak majd a gyerekek a komolyzenére táncolni, milyen lesz a koncert, jól fogjuk-e magunkat érezni? Az akkori félelmek már az első koncert után szertefoszlottak. Azóta is évről évre hatalmas élményekkel térünk haza. Jó látni a sok csillogó szempárt. A gyerekek a koncertek napján igazi sztárok lehetnek, ekkora sikerben talán még sohasem vettek részt. Eleve van olyan gyermek, aki akkor először jár Budapesten. Azok a gyerekek, aki a projektben részt vesznek, teljesen más emberek lettek, mint előtte voltak. Tágult a látóterük, önbizalmuk nőtt. Kitárult előttük egy teljesen másik világ. Közelebb kerültek a komolyzenéhez, tudom a szülőktől és a gyerek is mesélik, hogy otthon is hallgatják a zenéket. (…) a gyerekek itthon is büszkén viselik a TérTánc pólót. […]”

Miért jó a TérTánc koncert?

Mert olyan élményeket ad hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyerekeknek, amit életük végéig megőriznek, és néhány esetben a személyiségük is megváltozik jó irányba, közösséggé formálja őket, nem beszélve a másság elfogadásáról.

Már a negyedik év távlatában tudom a gyerekektől, hogy tartós barátságok születnek az ország másik pontján élő gyerekekkel, amelyek a regionális próbákon a koncerten és a táborban alakultak. Maga a koncert és a tábor is hatalmas élményt adott. A táborban résztvevő gyerekekből lett a Diák Önkormányzat elnöke és helyettese, mert tele vannak ötletekkel. A szeptemberi iskolakezdéskor élményekkel telve mesélték társaiknak és tanáraiknak a koncertet és a tábort. A nálunk adott Templomi koncert élményét még ma is hallgatom, hogy milyen kedvesek voltak a zenészek, milyen gyönyörűen játszottak. A legfiatalabb Tértáncosunk, aki 7 éves volt akkor, azt mondta, hogy „olyan, mintha angyalok zenélnének”. Ez a kisfiú azóta hangszeren kezdett el tanulni. Még most is előfordul a településen, hogy megállítanak a boltban vagy itt-ott, hogy gyönyörű volt a koncert, és ugye lesz még. Az, hogy a templomi koncert alkalmával megismert zenészek a koncert napján milyen meleg szívvel fogadták az apátfalvi gyerekeket, azt szavakkal nem tudom kifejezni. Két éve, amikor a zenekar a gyerekeknek adott koncertet Zenevár címmel az Apátfalvi Faluházban, óvodás gyerekek is részt vettek a koncerten. Azóta ezek a gyerekek iskolások lettek és közülük néhányan hangszeren kezdtek tanulni.

A TértáncKoncert nem csak az iskolának szívügye és a résztvevő gyerekeknek, hanem ez a projekt már településünknek is fontos eseménye. Az itt élő emberek érdeklődnek, hogy mikor lesz a koncert, hogy mennek a próbák, mikor lesz újabb koncert nálunk. Ha Tértáncos dolgokat osztunk meg a közösségi hálón, annak hatalmas sikere van a településünkön, mindig kapom a visszajelzéseket. Ilyen volt például a reklámfilm, amit velünk forgattak az idén és nagyon örültünk, hogy segíthettünk sok pénzt összegyűjteni a projektre. Felsorolni is sok lenne, mit kaptunk a TértáncKoncerttől. Egy biztos: hálásak vagyunk azért, hogy benne lettünk és reméljük, még részesei lehetünk a továbbiakban is.

Igazgató: Balázs Katalin Judit
TérTáncKoncert kapcsolattartó: Csomor Nóra, Csenteri Andrea